UK
Розклад: Пн-Пт 9 - 18

Врятуйте карпатські ріки!

Врятуємо Карпати від забудови малими ГЕС! Під таким гаслом 14 березня, у Міжнародний день боротьби проти загат на річках, в ряді міст України відбулась акція, що стала стартом громадської кампанії проти будівництва 550 малих гідроелектростанцій у Карпатах. В Києві, Львові, Харкові, Чернівцях, Ужгороді, Верховині Івано-Франківської області, Тернополі активісти екологічних та туристських організацій вийшли на вулицю, щоб захистити від знищення Карпатський край.

Забудова карпатських рік гідроелектростанціями може стати справжньою катастрофою, та обернутись абсолютною руйнацією екосистеми, знищенням унікального рослинного та тваринного світу гірських річок, багато видів з яких занесені до Червоної книги, та підвищити ризик утворення селевих потоків у регіоні, в один голос стверджують екологи. Тож будівництво міні-ГЕС вже отримало негласний статус «екологічної проблеми №1 в Україні».

В Тернополі акція, організована спільними зусиллями активістів туристичних організацій, відбулась на головному майдані міста. Туристи витягнули на сушу спорядження, необхідне для сплаву гірськими ріками, – рафти, байдарки, каяки і катамаран, рятувальні жилети та каски. Усі, хто бажав, могли оглянути спорядження, спробувати приміряти, сфотографуватись, та випробувати, як воно – сплавлятись, коли нема води. Перехожі активно цікавились проблемою, запитували, що можуть зробити вони, а під кінець акції, під звуки сопілки, відправились в уявне плавання Театральним майданом. Якщо ж ситуація не зміниться, то сплавлятись річками Карпат незабаром можна буде теж хіба у своїй уяві.

Місцеве населення надзвичайно активно протестує проти того, аби для декількох кіловат «зеленої» електроенергії втратити свої ріки. У Верховині на акцію протесту вийшло більше сотні людей. Акція поки що мирна, кажуть селяни, та, якщо доведеться, відстоюватимуть свій край і силою.

А тим часом будівництво міні-ГЕС продовжується. Минулого тижня на річці Дземброня відбувались екскаваторні роботи. Ріку збираються загнати у трубу. «Труба» ближче, ніж нам здається.

Фото із акції у Тернополі можна переглянути тут.