UK
Розклад: Пн-Пт 9 - 18

Чи варто іти на Монблан?

Нещодавно повернувся з поїздки на Монблан з акліматизацією на Гран Парадізо. У нас була невелика мобільна група з чотирьох осіб. Їхали Альпи машиною через Угорщину, Словенію, Італію. Особливо приємно, що я був не за кермом, і міг добряче виспатись перед сходженням на Монблан. Спочатку традиційно сходили на просту гору Гран Парадізо в Італійських Альпах для акліматизації. Простий підйом по снігу, по льодовику практично без тріщин. На саму вершину не вийшли - було надто багато людей. Але не всім учасникам підйом дався легко. Бракувало витривалості та техніки ходіння вниз в кішках по снігу. Ніби і не складно, але у нас вийшло довго. 

Того ж дня, після сходження ми поїхали в Шамоні, щоб відпочити перед Монбланом. Купили трохи продуктів, і пообіді сіли в кабіну ЛезУш, з якої потім пересіли в трамвай до НідАйгюль - найвишого місця куди можна виїхати по дорозі на Монблан.  Висота станції близько 2800. Звідси 400м набору висоти до базового табору Монблану на льодовику Тет Рус. 

На Тет Русі будують помости і ставлять сферичні намети на 8-10 осіб з ліжками і одіялами в середині. Але постійно гудить техніка. І падають камінці в Гран Кулуарі. 

За кілька наступних днів, ми успішно піднялись на Монблан через притулок Гюте та прихисток Вало. Щоправда одному учаснику прийшлось зачекати нас у Вало.  Піднялись рано, зробили гарні фотографії. В обід втомлені і виснажені спускались на Тет Рус і далі в Шамоні. Чи принесло бажане задоволення сходження ? Чи варто було ризикувати під камнепадом і виснажуватись на спуску ? Адже є багато не менш красивих і простіших гір... Є віа ферати, де кожен початківець може відчути задоволення від сходження, ніби він справжній альпініст. 

В тур на Монблан варто їхати тим, хто має гарну фізичну форму, без проблем пробігає 20 км, має досвід пересування в кішках з льодорубом по снігу. Тільки тоді сходження на Монблан принесе вам задоволення. Інакше загрожує пневмонія, висотна хвороба, проблеми з колінами і виснаження від довгого сходження. Нарощуйте складність поступово, будьте мудрими. Процес в горах не менш важливий за результат.  Підготуватись до сходження на Монблан можна на нашому альпсемінарі в Карпатах взимку.