UK
Розклад: Пн-Пт 9 - 18

Черемош у небезпеці! Врятуй Черемош!

Улюблена ріка усіх туристів опинилася під загрозою знищення! Причина цього – будівництво каскаду міні-ГЕС по її руслу, що матиме абсолютно незворотній вплив на екосистему Черемоша.

Ця екологічна проблема може стати найгучнішою у 2012 році. Згідно з затвердженою програмою комплексного використання гідроресурсів загалом на карпатських ріках планують спорудити до півтисячі міні гідроелектростанцій. ГЕС, що їх збираються будувати, дериваційного типу. Це означає, що для того, аби вода крутила турбіни, її заганяють в труби, якими вона тектиме до ГЕС, а тоді повертатиметься назад  у русло. На сотні метрів, а місцями й на кілометри, ріки залишаться без води! Втрата живого світу неминуча – ГЕС перешкоджатимуть нересту риби, значна кількість видів котрої занесена до Червоної книги України. Черемоські пороги, що щороку приваблюють сотні прихильників рафтингу, теж залишаться в минулому. В Україні більше не буде місць, де можна професійно займатись рафтингом.
Влада наголошує на економічній доцільності та рентабельності проекту, проте чи співмірним  буде обмін – трохи дешевої електроенергії взамін на унікальний куточок Український Карпат? На сполох б’ють місцеві жителі, вчені екологи та гідрологи, туристи-водники, які щороку приїжджають сплавлятись на Черемош . Черемош потребує порятунку!

Актуальну інформацію про проблему можна дізнатись за посиланням http://pryroda.in.ua/miniges/